The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network







Register or Log In To remove these advertisements.

Go Back   The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network > General Truck Forums > Electrical

Web 67-72chevytrucks.com


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-12-2018, 09:21 PM   #1
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Electrical issue, 62 c10

So yesterday i went out to the garage and decided to fire up the truck. Reached in as i normally do, turned the key.... one click, then everything was completely dead... no lights, no radio, nothing. Unhooked the battery, to check for corrosion, all was good, reconnected it. Had power again. Tried starting it again... one click and all dead again. I replaced the positive cable.... no change. What would cause this? Bad solenoid? Wiring issues? Thanks
JC62
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 09:29 PM   #2
TopFuel1966
Registered User
 
TopFuel1966's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Menifee, CA
Posts: 445
Re: Electrical issue, 62 c10

Possibly a shorted cell in the battery. It works under a light load but not a heavy one.
TopFuel1966 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 09:53 PM   #3
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

Quote:
Originally Posted by TopFuel1966 View Post
Possibly a shorted cell in the battery. It works under a light load but not a heavy one.
Still reads 12.6v on the volt meter. Headlights still shine bright.
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 10:04 PM   #4
franken
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Location: Somewhere
Posts: 2,213
Re: Electrical issue, 62 c10

The solenoid is what's clicking, so it's trying at least. The solenoid switches (turns on/off) the starter and throws the starter drive (Bendix) out to engage the flywheel/flexplate. Those aren't happening. You can jump from the big + terminal to the S-terminal to see if that helps. If it does, the solenoid isn't able to draw enough current to operate.

Measure the voltage to ground (block) at the S-terminal when the key is in the start position. Clean both battery terminals, cable terminals at both ends, and make sure the big ground cable goes to the block.

Last edited by franken; 07-12-2018 at 10:12 PM.
franken is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2018, 10:47 PM   #5
TopFuel1966
Registered User
 
TopFuel1966's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Menifee, CA
Posts: 445
Re: Electrical issue, 62 c10

Quote:
Originally Posted by jchav62 View Post
Still reads 12.6v on the volt meter. Headlights still shine bright.

A shorted cell will make a battery do weird things. Ask me how I know.
If it were mine the next thing I would do would be to have the battery tested as a step in the process of elimination.
Any O'Reilly's, etc will do it free of charge.
TopFuel1966 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2018, 07:40 AM   #6
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

I'll have the battery tested today after work. And I'll check all grounds and connections again.

Thanks
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2018, 01:43 PM   #7
TopFuel1966
Registered User
 
TopFuel1966's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Menifee, CA
Posts: 445
Re: Electrical issue, 62 c10

Please be sure to let us know what it took to resolve this issue.
TopFuel1966 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2018, 02:47 PM   #8
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

Quote:
Originally Posted by TopFuel1966 View Post
Please be sure to let us know what it took to resolve this issue.
Will do! I also did a post on the HAMB... bad battery is the consensus there too... I hope it's that and nothing more major.


Thanks!
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2018, 05:58 PM   #9
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

Took the battery to two different stores and it tested good.
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2018, 07:02 PM   #10
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

Got her fired up. Not sure exactly what did it. I unplugged the main fire wall plug and cleaned the contacts with cleaner.... cleaned the wire where it hooks up to the horn relay and checked all the grounds. Dropped the batt back in and she started right up. Thanks all for the advice! JC62
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2018, 08:34 PM   #11
stsalvage
Scrapper 1
 
stsalvage's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside Calif
Posts: 1,565
Re: Electrical issue, 62 c10

If nothing works then its the horn Rely.its the one thing that runs the truck.They do go bad it sits on the core support next to the voltage regulator.Here is what it looks like.The wire should never be connected to the battery factory they did But Put it in a junction box where all your power leads go to they fixed the problem in 1967 --1972 here look

Remember to ground your hood these is not enough ground with your hood springs
Attached Images
   
stsalvage is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2018, 09:10 AM   #12
jchav62
1962 C-10
 
jchav62's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Albuquerque, New Mexico
Posts: 4,824
Re: Electrical issue, 62 c10

it's fixed.
__________________
Joseph Chavez
"See the USA in a Chevrolet!!"
......................_____
.........________//__{\_____
,,,,,,,/__(O)___//___/__(O)_/

1962 C10 Shortbed Fleetside 327/th350 GV overdrive
2003 Silverado 2500HD LB7 Duramax
jchav62 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1997-2013 67-72chevytrucks.com