The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network







Register or Log In To remove these advertisements.

Go Back   The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network > General Truck Forums > All 4x4 Tech & Off Roading

Web 67-72chevytrucks.com


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2011, 05:25 PM   #1
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
HELP what did i break?

i got stuck in a snow drift and went to back up. put it in reverse and let off the clutch and it jumped out of gear. the motor still runs good but the truck wont move. the clutch pedal goes to the floor and wont come up unless you pull it. and you can put it in any gear with the motor running and not pressing on the clutch. what did i break? and its not the drive shafts.

thanks in advance James
Attached Images
 
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 08:06 PM   #2
snj8198
Registered User
 
snj8198's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Star Valley, WY
Posts: 2,024
Re: HELP what did i break?

That's a bummer, I've done similar before, it ended up that i bent the linkage. Allot of snow gets up in there when you stuff the truck in the bank so check all your linkage. If everything looks in order then ya may have lost your clutch. Good luck with it.
__________________
Steve
1971 GMC Longbox. Full Roller Stroker 489 w/ FiTech EFI, Chris Straub Cam/NV4500/205/D60/14B w. Grizzly Locker and 4.11's. 2" Lift on 33's
snj8198 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 08:20 PM   #3
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by snj8198 View Post
That's a bummer, I've done similar before, it ended up that i bent the linkage. Allot of snow gets up in there when you stuff the truck in the bank so check all your linkage. If everything looks in order then ya may have lost your clutch. Good luck with it.
thanks...didn't think about that. snow might have also got stuck in around it binding the linkage and keeping the clutch from engaging. i will check it out first thing in the morning
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 01:56 AM   #4
trz1000
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: Portland, OR
Posts: 95
Re: HELP what did i break?

Sounds like the clutch is stuck disengaged or completely blown. I'm going to be so bold as to guess it's stuck. As stated previously, checking the linkage is a good place to start. If the pedal moves freely but won't return on it's own, I'm going to be even more bold and guess the linkage came apart or broke somewhere. I don't know why the clutch would stick disengaged unless the under carriage is packed with snow real tight or the linkage is jammed against something.
trz1000 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 03:28 AM   #5
MTCK
Registered User
 
MTCK's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fairbanks, AK
Posts: 1,776
Re: HELP what did i break?

What is your tcase doing? Shifter still work well? Any difference between high and low range? If it is the clutch you won't be able to get it in or out of gear without griding. Put it in 3rd gear and let the clutch out, then, back in and try to grab reverse. If something is broken my bet is output shaft on the tranny - believe it's a 10 spline.
__________________
-Marcus

1991 V3500 L29 454 4L80E NP205 D60/14 Bolt 4.56's
1984 K30 292 TH400 NP205 D60/14 Bolt 4.56's flat bed 7'6" Meyer Plow
2017 Yukon XL SLT
Project Daily Driver
Project Heavy Hauler
Project Plow Truck
MTCK is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 07:30 AM   #6
Blazer1970
Registered User
 
Blazer1970's Avatar
 
Join Date: Dec 1999
Location: Old Mission, MI, USA
Posts: 2,510
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by MTCK View Post
What is your tcase doing? Shifter still work well? Any difference between high and low range? If it is the clutch you won't be able to get it in or out of gear without griding. Put it in 3rd gear and let the clutch out, then, back in and try to grab reverse. If something is broken my bet is output shaft on the tranny - believe it's a 10 spline.
Or the sleeve that connects the tranny output to the t-case input.
__________________
Tim
Blazer1970 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 10:00 AM   #7
special-K
Special Order
 
special-K's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mt.Airy,MD
Posts: 70,394
Re: HELP what did i break?

I don't think any amount of packed snow cold hold back the clutch linkage. I think it sounds like the input shaft because it sounds like the motor isn't turning the transmission.
__________________
"BUILDING A BETTER WAY TO SERVE THE USA"......67/72......"The New Breed" GMC

'67 C1500 Wideside Super Custom SWB: 327/M22/3.42 posi..........'The 67' (project)
'72 K2500 Wideside Sierra Custom Camper: 350/TH350/4.10 Power-Lok...'The 72' (rolling)
Tim

"Don't call me a redneck. I'm a rough cut country gentleman"

R.I.P. ~ East Side Low Life ~ El Jay ~ 72BLUZ ~ Fasteddie69 ~ Ron586
special-K is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 10:37 AM   #8
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by MTCK View Post
What is your tcase doing? Shifter still work well? Any difference between high and low range? If it is the clutch you won't be able to get it in or out of gear without griding. Put it in 3rd gear and let the clutch out, then, back in and try to grab reverse. If something is broken my bet is output shaft on the tranny - believe it's a 10 spline.
theres no difference in high low or 2 high
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 10:38 AM   #9
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by special-K View Post
I don't think any amount of packed snow cold hold back the clutch linkage. I think it sounds like the input shaft because it sounds like the motor isn't turning the transmission.
if its not the clutch the input shaft would be my guess
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:03 PM   #10
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

the clutch linkage came off of the clutch fork....got that put back together now it wont turn over. the battery isn't dead and i can see the starter engaging. so i think the clutches are all frozen together to the flywheel
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:20 PM   #11
MTCK
Registered User
 
MTCK's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fairbanks, AK
Posts: 1,776
Re: HELP what did i break?

Can't start it in neutral with the clutch in? Do you have a place to defrost?
Posted via Mobile Device
__________________
-Marcus

1991 V3500 L29 454 4L80E NP205 D60/14 Bolt 4.56's
1984 K30 292 TH400 NP205 D60/14 Bolt 4.56's flat bed 7'6" Meyer Plow
2017 Yukon XL SLT
Project Daily Driver
Project Heavy Hauler
Project Plow Truck
MTCK is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 02:36 PM   #12
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by MTCK View Post
Can't start it in neutral with the clutch in? Do you have a place to defrost?
Posted via Mobile Device
no it wont start in neutral with the clutch in. yes i have a warm place to put it but i have no way of getting it in there due to the snow
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 02:42 PM   #13
71swb4x4
Senior Member
 
71swb4x4's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Brookings, SD
Posts: 10,505
Re: HELP what did i break?

Give it a couple months, the snow will disappear...

__________________
Some people are like slinkies, they aren't good for anything, but you can't help but smile when you see one tumble down the stairs.
71swb4x4 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 06:04 PM   #14
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

the clutch linkage came off the clutch fork....got that fixed and it wouldnt turn over...let the sun shine on her for a while and she thawed out and fired right up.

thanks for all the help
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 06:27 PM   #15
snj8198
Registered User
 
snj8198's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Star Valley, WY
Posts: 2,024
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by onebadbowtie View Post
the clutch linkage came off the clutch fork....got that fixed and it wouldnt turn over...let the sun shine on her for a while and she thawed out and fired right up.

thanks for all the help
So she's ready to be jumped into the next bank?
__________________
Steve
1971 GMC Longbox. Full Roller Stroker 489 w/ FiTech EFI, Chris Straub Cam/NV4500/205/D60/14B w. Grizzly Locker and 4.11's. 2" Lift on 33's
snj8198 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 06:35 PM   #16
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by snj8198 View Post
So she's ready to be jumped into the next bank?
haha yep already did...its out of gas now. its not tagged so cant take it town to get any. but i did get my offroad title in the mail today so maybe i can get it switched over tomorrow and tagged
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 08:31 PM   #17
rayfinseats
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Location: sioux city, iowa
Posts: 621
Re: HELP what did i break?

Thats why I run automatics.
rayfinseats is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 08:59 PM   #18
onebadbowtie
Registered User
 
onebadbowtie's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Parsons, KS
Posts: 357
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by rayfinseats View Post
Thats why I run automatics.
this is my first 4 speed truck but i'm really liking it so far
__________________
James

94' Chevy K1500 Extended Cab 4x4 5.7
72' Chevy LWB K10, 350, SM465, NP205 Project "Daily Driver"
onebadbowtie is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 09:03 PM   #19
Altec
Getcha Pull
 
Altec's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: MD
Posts: 691
Re: HELP what did i break?

Quote:
Originally Posted by rayfinseats View Post
Thats why I run automatics.
If you got enough money, go for it...
__________________
'81 K10 454/SM465
'86 S10 Blazer
'95 H-D Softail
'96 Integra
Altec is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1997-2013 67-72chevytrucks.com