The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network







Register or Log In To remove these advertisements.

Go Back   The 1947 - Present Chevrolet & GMC Truck Message Board Network > General Truck Forums > Electrical

Web 67-72chevytrucks.com


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-27-2019, 12:43 AM   #1
Ghost's68
Active Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: San Pablo, CA
Posts: 188
CEL P0690 after DD gauge install

Hello everyone!

Just installed my DD HDX gauges into my 68. Using a BIM-2 module to read info, it is LS swapped using a E38ECM and T42 TCM. Oddly enough after the install, I’m getting a P0690 code, ECM/PCM Power Relay Sense Circuit high.

Prior to install no CEL of any kind were being thrown. I powered the gauges doubling up the radio power via the Cig lighter and radio connectors on the fuse block. Used the factory ground that was on the OE gauge connector. I even tried using a 16g wire and relocated the ground, still having the same issue. With the code cleared, if I start the truck up with the DD gauges UNPLUGGED into the OBD port, no check engine light is thrown. I can connect the BIM to the OBD after the truck is started and still no CEL. It only throws it if I start the truck with the BIM PLUGGED into the OBD port.

What am I missing here guys? Any help is appreciated. Thanks everyone in advance


Last edited by Ghost's68; 02-27-2019 at 10:04 AM.
Ghost's68 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2019, 11:42 AM   #2
BR3W CITY
meowMEOWmeowMEOW
 
BR3W CITY's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MKE WI
Posts: 7,119
Re: CEL P0690 after DD gauges

Is it able to operate the gauges, and can it communicate with the BIM?
__________________
'66 Short Step / SD Tuned / Big Cam LQ4 / Backhalfed /Built 4l80e / #REBUILDEVERYTHING

MY BUILD THE H8RDCPTR //\\ MY YOUTUBE CHANNEL REV J HD
BR3W CITY is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2019, 11:53 AM   #3
Ghost's68
Active Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: San Pablo, CA
Posts: 188
Re: CEL P0690 after DD gauges

Yes it connects to the BIM and pulls the data. Getting temp, oil, tach and other various inputs. It won’t read what gear it’s in though.
Ghost's68 is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2019, 11:15 AM   #4
BR3W CITY
meowMEOWmeowMEOW
 
BR3W CITY's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MKE WI
Posts: 7,119
Re: CEL P0690 after DD gauges

Try swapping out your IGN relay, or smacking it with a screwdriver. It sounds like your getting voltage to the IGN relay even when the car is off, which triggers the code. The factory descriptor says more than 2v with the IGN off should trigger that code.

You might have a bad/stuck/corroded ign relay, or you have a wiring short leaking voltage on that circuit.

I'd also consider powering the gauges from an alternate 12v source and seeing if anything changes.
__________________
'66 Short Step / SD Tuned / Big Cam LQ4 / Backhalfed /Built 4l80e / #REBUILDEVERYTHING

MY BUILD THE H8RDCPTR //\\ MY YOUTUBE CHANNEL REV J HD
BR3W CITY is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2019, 04:21 PM   #5
Ghost's68
Active Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: San Pablo, CA
Posts: 188
Re: CEL P0690 after DD gauges

Quote:
Originally Posted by BR3W CITY View Post
Try swapping out your IGN relay, or smacking it with a screwdriver. It sounds like your getting voltage to the IGN relay even when the car is off, which triggers the code. The factory descriptor says more than 2v with the IGN off should trigger that code.

You might have a bad/stuck/corroded ign relay, or you have a wiring short leaking voltage on that circuit.

I'd also consider powering the gauges from an alternate 12v source and seeing if anything changes.
Thanks Brew for the help so far.

So I checked to see if the ign wire going into my relay box was getting voltage with the truck off, it was reading zero. Started it and jumped up to 12-13v. Should I be checking this wire or is there another one? I also changed the ign and constant power sources. Still the same issue.

I am running a modern vintage systems standalone harness BTW.
Ghost's68 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2019, 11:09 PM   #6
BR3W CITY
meowMEOWmeowMEOW
 
BR3W CITY's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: MKE WI
Posts: 7,119
Re: CEL P0690 after DD gauges

The ECM interfaces on the ground side of that relay, so I'd doublecheck all your grounds. Are you getting full charging from your alternator? The thing thats throwing me is that its only when the gauges are plugged in.
__________________
'66 Short Step / SD Tuned / Big Cam LQ4 / Backhalfed /Built 4l80e / #REBUILDEVERYTHING

MY BUILD THE H8RDCPTR //\\ MY YOUTUBE CHANNEL REV J HD
BR3W CITY is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2019, 07:51 PM   #7
Ghost's68
Active Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: San Pablo, CA
Posts: 188
Re: CEL P0690 after DD gauges

Quote:
Originally Posted by BR3W CITY View Post
The ECM interfaces on the ground side of that relay, so I'd doublecheck all your grounds. Are you getting full charging from your alternator? The thing thats throwing me is that its only when the gauges are plugged in.
Yea double checked all the grounds. Even played with different grounding on the gauges. Reading about 13.7v when charging, which seems about right. I made a video just earlier to show the problem better then I could prob type it out. Check it out and let me know what you think. Itís a bit long but I try and cover all of it. Iím at a loss. Truck still pulls hard and doesnít seem to be ďrealĒ.

https://youtu.be/rYBI8dKHIm0
Ghost's68 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 1997-2013 67-72chevytrucks.com